OM OSS

 

Vi bor i Öjebyn utanför Piteå, där jag har en villa med en liten tomt som hundarna kan vistas på. Vi har även nära ut i naturen. Vi som bor här är jag Maria och min 20 årige son Jens. Vi har de svenska lapphundarna Skogssamens Biegga och Oahpalas Earri och Renlundens Vajtti som vi är väldigt stolta och glada över att äga. Mer info om hundarna får ni under rubriken" Våra hundar"

 

Jag jobbar som sjuksköterska men lapphunden är mitt stora intresse efter min son. Jag aktiverar hundarna med mycket nosövningar t.ex. sök och spårövningar. Jag tycker det är viktigt att mina hundar får gå valpkurs och även vardagslydnadskurs. Detta för att de ska lära sej finnas med andra hundar och kunna arbeta med störningar. Jag har även slutfört Svenska kennelklubbens uppfödarutbildning.

 

Ola min före detta sambo och tidigare delägare i kenneln gav oss iden att söka kennelnamnet Skogssamens då han och hans släkt är skogssamer. Han har släktingar som är aktiva skogssamer. De vallar renar bland annat med hjälp av hund. En av våra avkommor arbetar i renskogen.

 

Den svenska lapphunden är Sveriges nationalras. Lapphunden är vacker, robust, tålig, frisk och sund. Har en lättskött päls. Deras ursprung är som samernas vakt-, vall- och jakthund. Den vallar och vaktar med skall, men med god uppfostran skäller de inte i onödan. Lapphunden är idag en härlig sällskapshund då den är lyhörd och lättlärd, den lämpar sej för agility, lydnad, bruks viltspår mm. En svensk lapphund mår bäst när den får använda huvudet. Den är smart men har en egen vilja. Med vänlig och konsekvent uppfostran får du en trofast, social och härlig familjehund. Svensk lapphund har en tydlig av- och påknapp och kopplar av när inget händer.

 

Mål och skötsel

 

Jag har tänkt mej att följa upp mina valpkullar noggrant med HD-status. Jag vill att valparna röntgas vid 1-2 års ålder. Jag vill jobba för rasens bästa på lång sikt, och letar gärna linjer som inte är så vanliga för att i möjligaste mån bredda genbasen.

 

Mentaliteten är viktig för mej och jag vill att lapphunden ska vara öppen, tillgiven utan att vara vek. Jag vill även följa upp valparnas mentala utveckling och vill ha en god kontakt med mina valpköpare.

 

Valparna kommer att säljas enligt SKK:s regler med stamtavla, vaccinationsintyg, veterinärbesiktigade, ID-märkta med chip, avmaskade och doldafel försäkrade. Såvida inte båda föräldradjuren är PRCD-fria kommer alla valpar att PRCD.testas.

 

Jag avlar i liten skala och prioriterar socialiseringen. De kommer att födas upp i hemmet. Första tiden i lugn och ro och sedan i hemmets centrum. De kommer att vänjas med alla de ljud som ett hem har t.ex. slamrande kastruller, dammsgaren, skurborsten mm

 

 

 

Här är en bild som en släkting till Ola givit oss. Här kan man se hundarna när de är i samevistet. Observera den lilla valpen mellan benen på han som står närmast vagnshjulet.